Кафедра фізики та астрономії і методики їх виладання

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА ІНТЕГРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

ЦИКЛ ВІДКРИТИХ ЗАНЯТЬ ВИКЛАДАЧАМИ КАФЕДРИ

Відкриті заняття є невід’ємним елементом методичної діяльності науково-педагогічного працівника. Саме тому, на кафедрі фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук протягом жовтня-листопада 2020 р. пройшов цикл відкритих занять для студентів, що навчаються за освітніми програмами «Середня освіта (Фізика)», «Середня освіта (Фізика. Математика)», «Середня освіта (Фізика. Інформатика)», «Середня освіта (Природничі науки)». Основною метою було не лише підвищення рівня викладання та обміну досвідом, але й формування професійних компетенцій у майбутніх вчителів фізики та природничих наук.

 

 

 

Цикл відкритих занять розпочала доцент кафедри Юлія Решітник, яка провела практичне заняття на тему: «Рівняння Лагранжа ІІ роду» з навчальної дисципліни «Класична механіка та основи механіки суцільних середовищ» для студентів 3 курсу бакалаврату, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Середня освіта (Фізика. Математика)». Заняття проведено за допомогою відеоконференцзв’язку в онлайн-режимі з використанням дистанційних технологій: платформи Google Hangouts Meet та додатку Jamboard. Студенти показали високий рівень володіння теоретичним матеріалом, вміння його застосовувати на практиці, аналізували отримані результати, ставили питання, висловлювали власні думки.

 

 

 

На високому професійному рівні пройшла віртуальна лабораторна робота із загальної фізики для здобувачів вищої освіти ОП «Середня освіта (Фізика. Математика)» на тему «Визначення прискорення вільного падіння за допомогою математичного маятника», яку провела  старший викладач кафедри Катерина Ільніцька. Заняття відбулося з використанням інтернет-ресурсу Phet та відповідної симуляції під назвою «Лабораторія маятників». Для пояснення теоретичних відомостей, що стосуються тематики лабораторного заняття та демонстрації проведення віртуального експерименту Катерина Сергіївна використовувала Smart дошку у поєднанні з віртуальною дошкою Jamboard. В контексті діалогу зі студентами було з’ясовано роль сили тяжіння в природі, освоєно метод визначення прискорення вільного падіння за допомогою математичного маятника, наведено багато прикладів для кращого сприйняття та засвоєння матеріалу студентами.

 

 

 

Високий професіоналізм продемонстрував під час проведення віртуальної лабораторної роботи з теми «Вивчення електронного осцилографа» старший викладач кафедри Сергій Декарчук. Здобувачі вищої освіти ОП «Середня освіта (Природничі науки)» мали змогу ознайомитись та навчитись працювати з електронним осцилографом. Було розглянуто будову та принцип роботи головних вузлів керування та електронно-променевої трубки, що є основною частиною електронного осцилографа. В ході лабораторної роботи було обговорено питання щодо особливостей отримання графіків характеристик електричних сигналів. Для кращого засвоєння матеріалу викладач використав метод проблемного підходу.

 

 

 

 

Завершив цикл відкритих занять викладач-стажист кафедри Олександр Підгорний, провівши лабораторно-практичне заняття з астрономії на тему «Елементи небесної механіки» для здобувачів вищої освіти ОП «Середня освіта (Природничі науки)». На занятті студенти мали можливість ознайомитися із закономірностями руху планет Сонячної системи, а також навчитись розраховувати їхні конфiгурацiї. Лабораторно-практичне заняття супроводжувалося віртуальними демонстраціями, що викликало неабиякий інтерес студентів.

Відкриті заняття були проведені на високому науково-методичному рівні з використанням інноваційних технологій, мультимедійних презентацій, відеофрагментів та ілюстративного матеріалу. Присутні відзначили високу майстерність викладання матеріалу, що є необхідністю при підготовці майбутніх фахівців зі спеціальності «Фізика» та «Природничі науки».

Ви тут: Головна Новини та події ЦИКЛ ВІДКРИТИХ ЗАНЯТЬ ВИКЛАДАЧАМИ КАФЕДРИ