Кафедра фізики та астрономії і методики їх виладання

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА ІНТЕГРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

НАУКОВА ШКОЛА М. МАРТИНЮКА – ВАГОМИЙ ВНЕСОК У РОЗВИТОК ВІТЧИЗНЯНОЇ ОСВІТИ І НАУКИ

    Проблеми дидактики фізики і астрономії в загальноосвітній школі та фахової підготовки майбутніх вчителів є одним із ключових питань в теорії, науці та практиці. Саме для вирішення цих питань та з метою покращення й підвищення рівня підготовки майбутніх учителів, здійснює свою роботу з 2001 року Наукова школа «Актуальні проблеми дидактики фізики і астрономії в загальноосвітній школі та фахової підготовки майбутніх вчителів у вищих навчальних закладах» під керівництвом доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена НАПН України, завідувача кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Михайла Мартинюка

 

   

 

    Модернізація змісту природничої наук в закладах освіти та необхідності теоретичного і наукового обґрунтування шляхів, методів і технологій цього процесу є одним із основних напрямів дослідження, що здійснюються членами наукової школи М. Мартинюка. До складу наукової школи входять викладачі і молоді науковці ЗВО України. За період існування школи підготовлено 1 доктора, 6 кандидатів наук. Членами наукової школи опубліковано понад 350 наукових праць  саме: монографії, підручники, навчальні посібники, статті і тези; отримано авторські свідоцтва. Результати досліджень знайшли своє відображення у Державному стандарті базової і повної середньої освіти (2005 р.), програмах з фізики і астрономії для загальноосвітніх навчальних закладів (1992 р., 1996 р., 2005 р., 2012 р., 2015 р., 2018 р.), підручниках для закладів освіти. Члени наукової школи мають тісні зв’язки з вітчизняними й зарубіжними ЗВО, зокрема, закладами освіти на базі яких проводиться апробація програм, підручників, дисертаційних досліджень.

    Вітчизняна і зарубіжна освітня та наукова спільнота добре обізнана з діяльністю та результатами досліджень наукової школи. М. Мартинюк є дійсним членом Національної академії педагогічних наук України, членом спеціалізованих Вчених з теорії і методики навчання фізики і астрономії (НПУ імені М. П. Драгоманова, УДПУ імені Павла Тичини), входить до складу кількох редакційних колегій фахових видань, переможцем Всеукраїнського конкурсу шкільних підручників з фізики 1996, 2013, 2015, 2016, 2017. Наукові здобутки М. Мартинюка визнані на рівні держави, а саме він нагороджений: Медаллю імені А. Макаренка, Срібним орденом «Взірець професіоналізму, «Відмінник освіти України»; присвоєно Почесне звання «Заслужений працівник освіти України»; Знаком «За наукові досягнення»; Почесною грамотою Кабінету Міністрів України; Срібним орденом «Взірець професіоналізму»; Знаком «Василь Сухомлинський»; Медаллю «Григорій Сковорода»; Медаллю «За заслуги», Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня; Орденом «Науковець року 2019»; Почесною грамотою Української Федерації Вчених; Медаллю «Іван Франко».

    З кожним роком до наукової школи академіка М. Мартинюка долучаються дослідники, для яких він є прикладом працелюбності, професіоналізму, наукової ерудованості, інтелігентності, взірцем науковця.

Ви тут: Головна Новини та події НАУКОВА ШКОЛА М. МАРТИНЮКА – ВАГОМИЙ ВНЕСОК У РОЗВИТОК ВІТЧИЗНЯНОЇ ОСВІТИ І НАУКИ