Кафедра фізики та астрономії і методики їх виладання

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА ІНТЕГРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

Вибір професії для шанувальників фізики

   З фізикою пов'язано дуже багато професій в найрізноманітніших сферах діяльності людини. Фахівці зі знанням фізики необхідні в галузі медицини, механіки та машинобудування, енергетики, металургії, гірничої промисловості, автоматики та електроніки, високих технологій і в багатьох інших областях.

 

 

  Фізик-експериментатор на практиці доводить теоретичні дані і гіпотези, а фізик-теоретик розробляє теоретичні концепції, теореми, які належить доводити фізику- експериментатору. Фізики-атомники і фізики-ядерники займаються вивченням атомів і ядер. Фізики-лазерники вивчають теорію роботи лазерів і т. д. Найбільш перспективною і такою, що швидко розвивається, є квантова фізика, яка вивчає нові мікрочастинки.

  Кожне технологічне нововведення, яке з'являється у світі, безпосередньо пов'язане з роботою інженерів-фізиків. Крім того, вони можуть працювати в різноманітних науково-дослідних інститутах над винаходами. Інженери-фізики працюють і в області прикладної механіки, електроніки, прикладної фізики і наноелектроніки.

  У професіях інженерного плану, пов'язаних з фізикою, можна виділити і сферу автомобілебудування та автоспорту. Перемога будь-якого гоночного автомобіля або комерційний успіх звичайного автомобіля залежать не тільки від роботи інженерів-фізиків, а й від фізиків-аналітиків, що розробляють і продумують кожну деталь автомобіля, і фізиків-механіків, які успішно втілюють ці розробки в життя.

  Якщо брати більш масштабні галузі, то знання фізики обов'язкові і необхідні в авіа- і ракетобудуванні, а також в автоматизації технологічних процесів. Так, фізики, що працюють в аерокосмічній галузі, розробляють, виготовляють і випробовують зразки ракетно-космічної техніки, у тому числі різноманітні ракети, космічні апарати, супутники, орбітальні станції, системи протиракетної оборони і багато іншого.

  У виробничих сферах можна виділити і металургію. Фізики-металурги можуть здійснювати виробничо-технічну діяльність (ведення технологічного процесу виплавки матеріалів), організаційно - управлінську (управління роботою колективу виконавців) та конструкторсько-технологічну (розробка технологічних процесів).

  Фізики затребувані в енергетичній галузі. Фізики-енергетики займаються розробкою, проектуванням, монтажем та експлуатацією установок енергетики та промисловості. Це не тільки фахівці - дослідники або розробники, а й керівники інженерних проектів, організацій та іншого.

  Знання фізики необхідно і в медичній сфері. Люди, що спеціалізуються на медичній, біохімічній фізиці, радіофізиці та електроніці, а також фізики-інженери в медико-біологічній практиці затребувані в будь-яких медичних установах і лікувально-діагностичних центрах, що мають такі підрозділи, як томографія, радіонуклідна та функціональна діагностика, гама-камери, ультразвукові сканери та інше медичне обладнання.

  Тож, якщо ви бажаєте поєднати своє майбутнє з вивченням фізики – спектр напрямків професійної діяльності, де можна реалізувати себе, досить широкий.

 

 

 

Ви тут: Головна Новини та події Вибір професії для шанувальників фізики