Кафедра фізики та астрономії і методики їх виладання

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА ІНТЕГРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «АЛЬТЕРНАТИВНА І ДОДАТКОВА КОМУНІКАЦІЯ В СУЧАСНІЙ ПІДТРИМЦІ РАННЬОГО РОЗВИТКУ»

10 грудня 2022 року доцент кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук Оксана Гнатюк стала учасником міжнародної науково-практичної конференції «Альтернативна і додаткова комунікація в сучасній підтримці раннього розвитку». Конференцію було організовано Спеціалізованим центром підтримки інклюзивної освіти, що діє при спеціальній школі та освітньому центрі в Свіднику (Республіка Польща).

 

 

У конференції взяли участь понад 160 учасників – педагогів, терапевтів, психологів та батьків, що працюють із дітьми з особливими потребами.

Спікерами даної конференції стали – фахівці з Польщі та зарубіжжя (Канада).

Вступну лекцію з мовних та комунікативних компетенцій прочитала проф., доктор хаб. Казімер Краковяк з факультету спеціальної освіти Люблінського католицького університету.

 

 

  

 

Особливо  цікавими та цінними були доповіді фахівців – практиків, які щодня працюють у тісному контакті з дітьми з інвалідністю.  Під час доповіді д-ра Агнешки Коссовської (Фонд розвитку емпатичної освіти з Ополе) було представлено особистий досвід використання АДК зі своїм сином.

Пані Майя Клода з групи «Ми хочемо поговорити» поділилася корисною інформацією про використання АДК з дітьми зі складними комунікативними порушеннями.

Особливе зацікавлення в аудиторії  викликала доповідь про ігрові технології в контексті набуття комунікативних компетентностей у дітей, що потребують АДК пані Аліною Смичек (логопед, педагог, практикуючий лікар із 20-річним стажем, доповідач на конференціях у Польщі та за кордоном, викладач факультетів спеціальної освіти, логопедії, неврологопедії у Кракові та Варшаві, співробітник експертних  комісій Міністерства освіти з особливих освітніх потреб та підтримки раннього розвитку, засновник Асоціації «Розмовляй без слів»).

 

 

 

Доповіді пані Олександри Внук (директора Центру підтримки раннього розвитку та дитячого садочку LOLEK у Любліні), пані Алдони Мисаківської-Адамчик (координатор групи підтримки раннього розвитку у спеціальній початковій школі імені Анни Лехович у Варшаві) були закцентовані на співпраці з сім’ями.  

Про свою професійну діяльність щодо функціональної діагностики комунікації та АДК в роботі з дітьми в спектрі аутизму розповіла пані Анжеліка Ласохі (засновниця «Autyzm Startup!»)

Пані Агнешка Пільх (фахівець з асистивних та альтернативних методів спілкування при Урядовому уповноваженому у справах інвалідів, президент асоціації «Розмовляй без слів») під час своєї доповіді представила матеріал про використання інтерактивного читання для розвитку комунікативних навичок у дітей.

На завершення конференції була представлена онлайн-доповідь професора Беати Баторович (канадійський університет Квінс, Кінгстон, Онтаріо) та Пауліни Фінак (школа реабілітаційної терапії університету Квінс, Кінгстон, Онтаріо) про використання АДК серед молоді.  

Конференція супроводжувалася виставками спеціальних видань та навчальних посібників викладачів центру у Свіднику.

 

 

 

 

Висловлюємо слова вдячності директору центру спеціальної школи і освіти пані Ельжбеті Крупа та пані Агнешці Пільх за надану можливість. Адже під час конференції Оксана Гнатюк отримала практичні кейси, з якими вона буде знайомити фахівців, що працюють з дітьми з особливими освітніми потребами в Україні та студентів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Ви тут: Головна Новини та події УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «АЛЬТЕРНАТИВНА І ДОДАТКОВА КОМУНІКАЦІЯ В СУЧАСНІЙ ПІДТРИМЦІ РАННЬОГО РОЗВИТКУ»