Кафедра фізики та астрономії і методики їх виладання

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА ІНТЕГРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

ДО УВАГИ СТУДЕНТІВ! ПРО СТИПЕНДІЮ

   Загалом стипендіальний фонд України передбачає два види стипендій для студентів – соціальні (для соціально незахищених громадян, пільговиків) і академічні (за досягнення в навчанні).

 

 

Соціальна стипендія

   Студентською (стипендіальною) реформою визначено, що близько 7% студентів можуть отримувати соціальну стипендію. Важливим критерієм є матеріальний стан сім’ї; сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також студенти (курсанти) ЗВО, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, мають гарантоване державою право на виплату соцстипендії (в тому числі, у разі отримання академічної стипендії). Також варто зазначити, що перелік студентів вишів, яким буде призначатися соціальна стипендія у 2019 році, було розширено Урядом України.

   Якщо ж студент отримує соціальну стипендію та зайняв високу рейтингову позицію і має право на призначення академічної стипендії за особливі успіхи в навчанні (в межах встановленого ліміту стипендіатів), йому додатково виплачуються грошові кошти, які складають різницю між академічною і соціальною стипендією.

Академічні стипендії

   Процедура розподілу академічних стипендій зазнала змін після запровадження рейтингу успішності студентів.  Тепер стипендію отримують лише ті, хто займає високі місця в рейтингу вишу. Загалом 90% місця в рейтингу залежить від навчальної успішності, і лише 10% – від критеріїв, встановлених навчальними закладами (наприклад, наукова, спортивна або громадська діяльність). Таке співвідношення відсотків допомагає визначити  успішніших студентів у разі отримання однакового середнього балу. Рейтинг успішності складається за результатами навчального семестру індивідуально для кожного курсу і кожної спеціальності. Проте  до нього не враховують студентів,  які набрали меншу кількість балів, ніж встановлена межа незадовільного навчання, а також ті, хто мають академзаборгованість.

   Кількість стипендій, що буде розподілена між студентами, визначається до початку підбиття підсумків семестрового контролю. Цей показник встановлюється у відсотках від фактичної кількості студентів денної форми навчання, які навчаються за державним (регіональним) замовленням за станом на перше число місяця, наступного за датою закінчення сесії.

 

Підвищена академічна стипендія

   Приблизно 40% студентів денної форми на кожному факультеті, які навчаються на бюджеті, отримують академічну стипендію. З них підвищена академстипендія призначається тільки 3% студентів, які показали найвищі результати за сесію. У свою чергу МОН пояснило, що навчальні заклади самі можуть встановлювати правила виплат підвищених стипендій, спираючись на постанову Кабміну. Процедура повинна бути затверджена на засіданні вченої ради.

 

   Ознайомитись з «Правилами призначення стипендій студентам, аспірантам і докторантам Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини» та додатком до цих правил «Порядок формування рейтингу успішності здобувачів вищої освіти, що навчаються за кошти державного (місцевого) бюджету в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини для нарахування академічної стипендії» можна на офіційному сайті університету за посиланням:

https://udpu.edu.ua/documents/doc/Документи%20з%20організації%20освітнього%20процесу/Навчально-методична%20документація/ПРАВИЛА%20призначення%20стипендій%20студентам,%20аспірантам%20і%20докторантам%2026.06.19.pdf

Ви тут: Головна Новини та події ДО УВАГИ СТУДЕНТІВ! ПРО СТИПЕНДІЮ