Кафедра фізики та астрономії і методики їх виладання

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА ІНТЕГРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

БУТИ ФІЗИКОМ - ЦЕ КРУТО!

  Джеймс Френсіс Кемерон (16 серпня 1954 Капускасінг, Онтаріо, Канада) – канадський кінорежисер, сценарист, продюсер, монтажер, океанограф.

  В рідному місті Чіппі пішов в школу. Але закінчив початкову освіту в США, в Каліфорнії, куди на початку 1960-х років перебралася сім'я. Згодом Джеймс вступив на фізичний факультет Каліфорнійського університету. Не закінчивши навчання, Кемерон в 1978 році разом з двома шкільними друзями зняв два з найкасовіших художніх фільми в історії кінематографу: "Титанік" (1997), який отримав 11 премій «Оскар» (в тому числі особисто Камерону – за кращий фільм, кращі режисуру і монтаж). Пізніше Камерон створив «Аватар», успіх якого привів до буму 3D-фільмів на початку 2010-х років.

 

 


  Ангела Доротея Меркель (нар. 17 липня 1954, Гамбург) – німецький політик, лідер Християнсько-демократичного союзу (2000–2018), Федеральний канцлер Німеччини (з 2005-го року). 1978 року закінчила фізичний факультет Лейпцизького університету (нім. Universität Leipzig; лат. Alma mater lipsiensis) – другого за часом заснування на території сучасної Німеччини, 1986-го захистила дисертацію. З 1978 року до 1990 працювала в Центральному інституті фізичної хімії Академії наук НДР (нім. Akademie der Wissenschaften der DDR).

 

 


 

  Джеффрі Престон Безос народився 12 січня 1964 року в американському містечку Альбукерке в штаті Нью-Мексико. Через кілька місяців після завершення навчання у школі Безос без особливого клопоту вступив у Прінстонський університет, на фізичний факультет, який благополучно закінчив в 1986 році з "червоним" дипломом і відзнакою від академічного товариства Phi Beta Kappa.

  Наприкінці 1994 року, під час подорожі через країну з Нью-Йорка в Сіетл, Безос засновував інтернет-магазин Amazon.com. Компанія розпочала своє існування як книжковий онлайн-магазин, та згодом перейшла до продажу великого асортименту продуктів і сервісів. Сьогодні це найбільша в світі компанія в сфері інтернет-торгівлі, а також найбільший в світі постачальник хмарних послуг через Amazon Web Services.

  Джефф Безос розширив сферу своїх бізнес-інтересів у 2000 році, заснувавши аерокосмічну компанію Blue Origin. У 2013 році Безос за 250 мільйонів доларів купив американський видавничий дім The Washington Post. Окрім того, він управляє іншими бізнес-інвестиціями через свій венчурний фонд Bezos Expeditions.

  16 липня 2018 року Джефф Безос очолив список найбагатших людей світу за версією агентства Bloomberg Billionaires Index (за його даними, доходи бізнесмена становили $150 млрд.) та 5 місце у рейтингу найвпливовіших людей світу 2018 року за версією Forbes.

 

 


 

  Ілон Маск народився (28 червня 1971) і виріс у Преторії (ПАР). Його мати була дієтологом, батько мав свій інженерний бізнес. Свій перший комп'ютер Ілон купив у віці десять років і самостійно навчився на ньому програмувати. Коли йому було дванадцять, він продав свою першу програму – гру під назвою Blastar, за 500 доларів. У сімнадцятирічному віці він виїхав до Канади, а в 1992 переїхав до США і вступив до Пенсильванського університету, де вивчав фізику та бізнес.

  Засновник компаній SpaceX, PayPal, Neuralink і The Boring Company (PayPal продали 2002 року за 1,5 млрд доларів; позаяк Маск був співвласником компанії, після оплати всіх податків він отримав близько 180 млн доларів). Домігся значних успіхів у сфері інформаційних технологій, ракетобудування та автомобілебудування. Засновник, власник, генеральний директор і головний інженер SpaceX; головний дизайнер (Chief Product Architect), генеральний директор і голова ради директорів Tesla Inc., що керує заводом Tesla.

  23 серпня 2017 р. статки Ілона Маска сягнули $20,7 млрд. Посів 12-ту сходинку в топ-100 найбагатших IT-підприємців за версією Forbes.

 

 


 

  Святослав Вакарчук (народився 14 травня 1975, Мукачево) – український музикант, поет, політик, лідер групи «Океан Ельзи». Заслужений артист України 2005, кандидат фізико-математичних наук.

  C 1991 по 1996 рік навчався на фізичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка (спеціалізація - теоретична фізика). Друга вища освіта – економіст-міжнародник.

  У 1996 році вступив до аспірантури кафедри теоретичної фізики того ж університету. Тема кандидатської дисертації - «Суперсиметрія електронів в магнітному полі» (пізніше один з альбомів С. Вакарчук назвав «Суперсиметрія», а одну з пісень - «Susy» (абревіатура від SUperSYmmetry).

  У 2015 році став стипендіатом програми Yale World Fellow Єльського університету.

 

 


 

  Популярний телеведучий і зірка телебачення Ігор Кондратюк (нар. 14 березня 1962 р.) починав свій трудовий шлях далеко не з шоу-бізнесу. Він закінчив фізичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка і став фахівцем з оптики. На рахунку у Кондратюка чимало наукових статей. У 1996 році майбутній шоумен захистив кандидатську дисертацію. Кондратюк є володарем «Кришталевої сови» телеклубу «Що? Де? Коли?», а за свою яскраву діяльність на телебаченні удостоєний шести нагород національної премії «Телетріумф». Незважаючи на теперішню популярність і повну зайнятість у розважальній сфері, телеведучий є співробітником відділу молекулярної біофізики.

 

 

 

Ви тут: Головна Новини та події БУТИ ФІЗИКОМ - ЦЕ КРУТО!