Кафедра фізики та астрономії і методики їх виладання

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ФІЗИКИ ТА ІНТЕГРАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

Сонячне затемнення 2 липня 2019 року: що треба знати і чого остерігатися

     2 липня жителі Землі зможуть спостерігати астрономічну подію, яка протягом століть наділялась містичним значенням – повне сонячне затемнення. Сонячне затемнення настає тоді, коли Місяць проходить між Сонцем та Землею, закриваючи для земних спостерігачів частину сонячного диска. Протягом року зазвичай можна спостерігати від двох до шести затемнень.

 

 

     Зазначимо, що в липні відкривається новий коридор затемнень, у який увійдуть два затемнення: повне сонячне (2 липня), і часткове місячне затемнення (16-17 липня). Затемнення 2 липня – друге з трьох сонячних затемнень цього року. Астрологи та народні прикмети традиційно приділяють даному астрономічного явища особливу увагу.

    Питання про час сонячного затемнення особливо актуальне для тих, хто хотів би спостерігати явище своїми очима. Цього разу спостерігати його з території України не вийде. Сонячне затемнення 2 липня 2019 року досягне максимальної фази о 22:22 за київським часом. Спостерігати його своїми очима зможуть жителі Чилі та Аргентини. За повною фазою затемнення будуть спостерігати астрономи двох великих чилійських обсерваторій. А обсерваторія Cerro Tololo національного наукового фонду буде показувати сонячне затемнення в прямому ефірі на веб-сайті музею Сан-Франциско Exploratorium

    Сучасна наука не розглядає сонячне затемнення як чинник, здатний серйозно вплинути на стан людського організму. Деякі практикуючі лікарі припускають, що це явище може призвести до дефіциту ультрафіолету, що в свою чергу, може спровокувати слабкість і загострення хронічних хвороб. Водночас вчені визнають, що сонячне затемнення може порушити біоритми людини і тварин, та діяти як подразливий чинник. В період затемнення у деяких людей виникає відчуття тривожності та загострення невротичних розладів. Подібні відчуття переживають люди, що піднімаються в гори та стикаються зі зміною звичної сонячної активності (так звана гірська хвороба). В астрології вкоренилися уявлення про те, що сонячне затемнення може вплинути на людську долю. Астрологи розцінюють сонце як символ життя і людської індивідуальності, тому затемнення може стати для людини відправною точкою для великих змін.

    Для когось затемнення проходять безслідно, але деякі відчувають почуття незрозумілої тривоги. Сонячне затемнення 2 липня 2019 – не виняток. Тим, хто страждає від високого емоційного напруження, слід перевести дух та постаратися розслабитися, щоб уникнути сплеску неконтрольованих емоцій і необдуманих, імпульсивних рішень. В сонячне затемнення 2 липня може підвищитися ризик нервових зривів і спалахів агресії, гормональних розладів, конфліктів і нещасних випадків. Лікарі рекомендують у такі періоди уникати зайвого стресу і відпочивати за першої ж можливості. Астрологи зазначають, що сонячне затемнення – це особливий період, який охоплює кілька днів до і після самого астрономічного явища. Вважається, що те, що відбувається в цей період, має прихований сенс – будь-яке рішення може запустити величезні зміни в житті, як вкрай позитивні, так і негативні. Сонячне затемнення 2 липня пройде в 11 градусі знаку Рак. Цей знак актуалізує питання нерухомості та сім'ї, а крім того, може стати сприятливим для кар'єрного росту.

     Астрологи попереджають, що енергія затемнення досить дисгармонійна, формується опозиція Сонця і Місяця в Раку з Сатурном. Водночас, формується гармонійний аспект з Нептуном у Рибах. Сприятливе вікно можливостей в період липневого затемнення відкривається для таких знаків, як Близнюки, Рак, Діва, Терези та Риби. У цей час можна сміливо зважитися на давно задуману зміну професії, отримати підвищення або знайти нову любов. Водночас, Стрільцям в цей період слід бути особливо обережними у фінансових питаннях, Водоліям – приділити увагу своєму здоров'ю. Овнів можуть чекати раптові події, які торкнуться членів сім'ї та родичів. Для Левів настає вдалий час, щоб ненадовго усамітнитися і приділити увагу своєму духовному зростанню.

Ви тут: Головна Новини та події Сонячне затемнення 2 липня 2019 року: що треба знати і чого остерігатися